Koninklijk Theater Tuschinski - Pathé (2024)

Koninklijk Theater Tuschinski - Pathé (8)

Koninklijk Theater Tuschinski - Pathé (9)

Koninklijk Theater Tuschinski - Pathé (10)

Koninklijk Theater Tuschinski - Pathé (11)

Koninklijk Theater Tuschinski - Pathé (12)

Koninklijk Theater Tuschinski - Pathé (13)

Koninklijk Theater Tuschinski - Pathé (14)

MEER INFO

×

Vanaf maandag 22 april wordt de gevel van Koninklijk Theater Tuschinski uitgebreid gerenoveerd. Het monumentale pand bestaat al ruim 100 jaar als bioscoop. Om ervoor te zorgen dat bezoekers ook de komende 100 jaar kunnen blijven genieten van het iconische theater, wordt het pand nu zorgvuldig gerestaureerd. Dit met behoud van alle details uit de originele staat. De nadruk van de restauratie zal liggen op het voegwerk, de kozijnen, het koperwerk en ornamenten.

Geen zorgen dus… Koninklijk Theater Tuschinski blijft gewoon geopend gedurende de werkzaamheden.

Films in Koninklijk Theater Tuschinski

Koninklijk Theater Tuschinski - Pathé (15)

Audiotour door Koninklijk Theater Tuschinski

In 2021 is Theater Tuschinski uitgeroepen tot mooiste bioscoop ter wereld. Iedereen kan nu zelf een kijkje nemen in dit prachtige filmtheater. Deze rondleiding mag niet ontbreken tijdens uw bezoek aan Amsterdam en is een leuke activiteit voor u de film induikt. Theater Tuschinski heeft nog een werkend filmorgel, welke een aantal keren per jaar gebruikt wordt voor begeleiding van zwijgende films of bij evenementen. Op zaterdagochtend is er vaak onderhoud aan het orgel en maakt u kans om tijdens een audiotour het orgel te zien én te horen!

WanneerDagelijks tussen 09:30 en 11:30 (onder voorbehoud van evenementen)
Duur45 minuten
TaalEngels en Nederland
Kosten € 11,50 p.p.

BOEK EEN AUDIOTOUR

Rondleiding met gids

Het is ook mogelijk de rondleiding onder begeleiding van een gids te doen. Dit is geschikt voor schoolklassen, bedrijfsuitjes en familiedagen.

WanneerOp aanvraag (via: rondleidingen.tuschinski@pathe.nl). Groepen tot en met 15 personen betalen € 185. Elke extra persoon kost € 6,50. De maximale groepsgrote is 25 personen. Start voor 11:00 i.v.m. de dagelijkse filmprogammering.
Duur90 minuten
TaalEngels en Nederlands

10 stills

In 1921 opende Abraham Tuschinski na een bouw van twee jaar het Theater Tuschinski. De oorspronkelijk kledingmaker uit Polen was in 1904 op weg naar de Verenigde Staten, maar bleef uiteindelijk in Rotterdam, waar hij diverse bioscopen opende. In 1916 wilde hij samen met zijn zwagers Herman Gerschtanowitz en Hermann Ehrlich iets bijzonders in Amsterdam beginnen.

Koninklijk Theater Tuschinski - Pathé (26)

“Amsterdam heeft vele theaters, maar als ik er één bouw, dan moet het alle andere ver overtreffen. Grootsch als een tempel en fraai als een paleis, een theater dat zijn weerga in Europa nog niet heeft, en zelfs het verwende Amsterdamsche publiek paf doet staan van bewondering.”

Koninklijk Theater Tuschinski - Pathé (27)

Deze drang naar originaliteit en bewondering stond altijd voorop in Theater Tuschinski: een imitatie van andere theaters was voor Abraham Tuschinski uit den boze. Dit is terug te zien in de vele veranderingen die het interieur van Tuschinski heeft doorgemaakt en de vele bijzondere elementen die het theater kenmerken. Onder het bewind van Tuschinski was het theater nooit af.

Koninklijk Theater Tuschinski - Pathé (28)

Het pand is ontworpen door architect Hijman Louis de Jong en werd voltooid onder leiding van ingenieur D.C. Klaphaak. Maar ook na de opening werd in het gebouw verder gewerkt. De vernieuwingsdrang van Tuschinski kwam in de aanloop tot het tienjarig jubileum van het theater in 1931 tot een climax. Vele in het oog springende elementen in het huidige interieur dateren uit die tijd.

Koninklijk Theater Tuschinski - Pathé (29)

Voor de inrichting en de aankleding van het interieur werd een groot aantal (sier)kunstenaars aangetrokken, onder wie Willem Kromhout, Pieter den Besten en Jaap Gidding. Geïnspireerd door de schilderingen van Pieter den Besten zijn in 2019 zaal 2 en 3 teruggebracht naar hun iconische oorspronkelijke stijl. In 2020 zijn ook zalen 4,5 en 6 van Tuschinski vernieuwd met luxe stoelen en bankjes.

Koninklijk Theater Tuschinski - Pathé (30)

FILMS BIJ KONINKLIJK THEATER TUSCHINSKI ALLE ACTUELE FILMS

Koninklijk Theater Tuschinski - Pathé (34)

  • Home
  • Films
  • Tijden en Tickets
  • Bioscopen
  • Club Pathé
  • Abonnementen
  • Meer van Pathe
  • Pathé Kids
  • Klantenservice
  • Pathé Business
  • Pers
  • Privacy Statement
  • Voorwaarden
  • Cookies
  • Werken bij Pathé
  • English
  • Mijn Club Pathé
Koninklijk Theater Tuschinski - Pathé (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 6042

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.